maailma on tuhoutumassa, eikä se tunnu miltään

Tyly Dramaturgi ei sure kuolleita statisteja.

Onneksi olkoon kirjoittajalle, että on ylipäätään päässyt esittelemään katastrofielokuvan käsikirjoituksensa tuottajalle.

Ongelma: Ei minkäänlaista jännitettä vaikka maailma on tuhoutumassa.

Kaikki genret luovat katsojissa/lukijoissa odotuksia joiden tulee saada täyttymys. Katsoja jo valitessaan tietyn genren odottaa elokuvalta tiettyjä jännitteitä. Samoin tekee käsikirjoituksen lukija.

Tässä käsikirjoituksessa kirjoittaja on erehtynyt luulemaan, että fiktiivinen maailma ja sen tuhoutuminen merkitsee katsojille (käsikirjoituksen lukijoille) jotain itsessään. Jos maailma ei merkitse päähenkilöille mitään, miksi sen tuhoutumisen pitäisi kiinnostaa katsojaakaan? No, päähenkilö sai lopulta rakkaansa pelastettua ja maailman siinä sivussa mutta sekään ei oikein tuntunut miltään.

Mikä tämä koirajuttu on?

Tuottaja (suomalainen) tuskin ilahtuu massiivisista kohtauksista FX-tehosteineen ja kansainvaelluksineen. Kirjoittaja oli luvannut kehittelyn aluksi, että käsikirjoituksen kerronta toimii pienimuotoisilla draamakohtauksilla, jotka minimalismistaan huolimatta tuottaisivat massiivisen tuhon tunnelman.

Käsikirjoittajalla on kootut selityksensä, miksi hän oli päätynyt olemassaolevaan ratkaisuun vaikka pienimuotoisuus (tuotannon budjetti) oli ehtona kehittelylle. Käsikirjoituksen kerronta on kuitenkin massiivisuudestaan huolimatta täysin jännitteetön.

Mitä olikaan yhdessä sovittu?

  • Pienimuotoista draamallista kerrontaa vaikka kyseessä on maailman tuhoutuminen. (katastrofigenre)
  • Päähenkilö haluaa pelastaa rakkaansa mutta on tilanteessa, jossa joutuu valitsemaan joko rakastetun pelastamisen tai maailman pelastamisen.(draamagenre)
  • Koira pitää olla mukana tarinassa ja sen tulee selvitä lopuksi hengissä. (kirjoittajan toive)
  • Koiran tulee olla mahdollisimman vähän mukana kohtauksissa. (tuottajan toive)

Mitä tekee tuottaja?

TDR video placeholder medium

BONUS materiaalit


Kurssia odotellessa voit tiedustella dramaturgista konsultaatiota käsikirjoituksen, treatmentin tai muun mediamateriaalin analysointia ja kehitysehdotuksia varten. Konsultaatio on luottamuksellinen ja siksi kommunikoin sitä koskien ainoastaan toimeksiantajan (henkilö) kanssa. Hinta 65€ / tunti (+alv24%) Materiaalista riippuen 2-4 tuntia.

Kurssin videot Vimeo OnDemandissa (Verkkokurssin videot ovat katsottavissa 6kk ajan Vimeo OnDemandissa, maksamalla kurssimaksu 99,95 (sis. alv 24%).

All rights reserved 2019 © Eeva R. Tikka

%d bloggaajaa tykkää tästä: